Sergi

Pencere Davranış Bilimi

Atelier Bow-Wow / Yoshiharu Tsukamoto Lab. at Tokyo Institute of Technology / YKK AP Window Research Institute (Japonya)

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

iksv3tb_sahirugureren_361

“Pencereler aslen, duvar gibi kuşatıcı ögelerde kısmi bir açıklık yaratmak ve dışarısı ile içerisi arasındaki iletişim sağlamak için kullanılıyordu. Ne var ki kişi, pencereleri sırf üretim teorisindeki bir ürün olarak düşünürse, bir kez daha kendi sınırları içerisine hapsolur… Oysa pencereyi davranış bilim açısından anlamak; ışığın içlerinden geçişi, biriktirdikleri ısı, dışarıya bakmak için onlara yaklaşan ve sokakta yanlarından geçen insanlar, bahçelerdeki bitki örtüsü vb. gibi şeylerle olan ilişkilerinde nasıl konumlandıklarına dikkat etmek ve bunları kavramaktır. Pencerelerin bu tür bir davranış bilimle ilişki içinde nasıl rol oynadıklarına dair kavrayışımızı geliştirmeden, pencerelerin sunduğu zengin deneyimi anlamamız mümkün olmayacaktır.” –YT, FN

iksv3tb_sahirugureren_360

Pencere Davranış Bilimi Atelier Bow-Wow ve Tokyo Teknoloji Enstitüsüne bağlı Yoshiharu Tsukamoto Laboratuvarı’nın imzasını taşıyan, mekâna özgü bir yerleştirme. Söz konusu iş pencere tasarımının nasıl belli türden insan davranışları ürettiğini irdeliyor. Pencerelere belli standartları olan ve küresel ölçekte dağıtım için seri olarak üretilen ürünler olarak bakmak yerine bu proje, dünya çapında özel etnografik bağlantılarla tasarlanmış pencereler etrafında yaratılan belirli davranışlara göz atıyor. Pencereler içerisiyle dışarının arabuluculuğundan fazlasını yapar. İnsana şekil verir.