Etkinlikler

Tasarım bir çözüm mü yoksa çare mi?

İTÜ Taşkışla Mimarlık Fakültesi
Yaşar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

3.İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alan Yaşar Üniversitesi standının (Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Enstalasyonunun) amacı, ‘acil’ durumlarla ilişkili olarak günümüz tasarımına ‘eleştirisel’ bir değerlendirme yapmaya katkı sağlamaktır. Buradaki acil durum, afet-sonrası yaşam durumunda (mülteciler veya depremzedeler) ortaya çıkan toplumun temel sosyal haklardan mahrum bireylerin yaşam koşulları olarak değerlendirilmiştir.

Gerçek hayattan kesitlerle ‘döşenmiş’ bir yaşam alanı ve öğrencilerin hayal ettiği tasarım önerilerinden oluşan, simgesel bir konteyner ev olan enstalasyon, oldukça eleştirisel bir soruyu ortaya çıkarmak için ‘zemin’ hazırlamaktadır:
TASARIM BİR ÇÖZÜM MÜ YOKSA ÇARE Mİ?

Enstalasyonun bu soruya herhangi bir cevabı yoktur; burada amaçlanan ziyaretçilerin mekâna uğramasını teşvik etmek ve bir yandan konteyner evin dar mekânını deneyimlerken diğer yandan kendilerini bu ‘acil durumun’ içinde bulan binlerce ‘yerinden edilmiş’ insanla ilişkilendirerek mekânın anlamını sorgulamalarını sağlamaktır.

Enstalasyon Bienal temasının SEKİZ ÖNERMESİNİN bazıları ile bağlantı kurmaktadır, örneğin:
1. TASARIM DAİMA İNSANIN TASARIMIDIR
7. “İYİ TASARIM” ANESTEZİKTİR
8. ANESTEZİSİZ TASARIM, İNSANLIĞIMIZA DAİR ÖNEMLİ SORULAR SORAR
Enstalasyon iki ana ‘bölüm’ içerecektir:
1.KUTU. ‘Kabuk’ olarak düşünülen gerçek bir nakliyat konteynerinden (ölçüleri tanımlanacaktır) yapılmış bir konteyner evdir. ‘İç mekân’, ‘yerlerinden edilmiş’ insanları barındıran, ‘evin’ düzenini anımsatan yan yana dizilmiş ‘kutular’ dan oluşmuş bir yaşam alanıdır.
2.ÇERÇEVELER. Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencilerinin öngördüğü tasarım önerileri ile imkânları kısıtlı bireylerin yaşadığı konteyner evlerin gerçek ‘iç mekân’ görüntülerinin yan yana yer aldığı PANOLAR serisidir.